Go to Top

Bewust duurzame energie van dichtbij?

Schrijf nu in voor Zonnestroomdelen!

Bewust duurzame energie van dichtbij?

Schrijf nu in voor Zonnestroomdelen!

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet bij? Mail naar energiecooperatie@deramplaan.nl We reageren zo snel mogelijk!

Meedoen met zonnestroomdelen

Ik wil meedoen met de Zonnecentrale Fablohal. Wat moet ik doen?

U koopt twee of meer ‘Zonnestroomdelen’. Dat kan via het intekenformulier op de website.

Met hoeveel Zonnestroomdelen kan ik partciperen?

Minimaal twee en verder zoveel u wilt. Maar wij adviseren om voor ongeveer 80 procent van uw gemiddelde stroomverbruik mee te doen. Als u meer stroom opwekt dan u verbruikt, krijgt u over het surplus geen energiebelasting terug. Een voorbeeld: Jaarverbruik: 2250 kWh – 20% = 1800 kWh. 1800 kWh : 225= 8 Zonnestroomdelen. Gebruik de handige Jaarrekening calculator om dit te berekenen.

Ik zie dat er momenteel geen zonnestroomdelen beschikbaar zijn, wat nu?

Meldt u dan alsnog via het aanmeldformulier aan. De coöperatie heeft wachtlijst en door natuurlijk verloop kunt u alsnog in de toekomst meedoen.

Ik ben huurder. Kan ik dan ook meedoen?

Ja, tenzij u inclusief energiekosten huurt. U moet dus zelfstandig afnemer zijn van stroom.

Ik heb een bedrijf aan huis. Kan ik meedoen?

De regeling voor de korting op de energiebelasting sluit een aantal groepen ondernemers uit, bijvoorbeeld als je speculeert met onroerend goed of als je in energie handelt of een woningcorporatie bent. Uw huis moet in elk geval voor meer dan 50% worden gebruikt als woonhuis.

Ik woon niet in het Ramplaankwartier. Kan ik wel meedoen?

U kunt meedoen als u woont binnen de zogenaamde postcoderoos. In dit geval: als u woont op een adres met een van de volgende postcodes: 2015; 2051; 2111; 2014; 2013; 2023

Kan ik ook meedoen als ik zonnepanelen op mijn eigen dak heb?

Jazeker, er zijn juist flink wat leden die al eigen zonnepanelen hebben maar ook meedoen met zonnestroomdelen omdat de eigen panelen niet genoeg energie opwekken. 

Ik wil meedoen! Wanneer moet ik betalen?

Wanneer u zich aanmeldt voor zonnestroomdelen, ontvangt u eerst via de post een ledenovereenkomst, term sheet en andere informatie. Pas wanneer u de ledenovereenkomst hebt getekend en er daadwerkelijk zonnestroomdelen beschikbaar zijn voor u, ontvangt u een factuur.

Voordelen & opbrengst

Hoeveel stroom produceert 1 zonnestroomdeel?

Eén zonnestroomdeel levert ongeveer 225 kWh per jaar. De definitieve opbrengst wordt aan het einde van het jaar bepaalt

Wat zijn de voordelen van meedoen met Zonnestroomdelen?

Minder CO2-uitstoot en voor de meeste deelnemers goedkopere stroom. Wij hebben een overeenkomst met Qurrent gesloten. Qurrent levert tegen zeer voordelige tarieven groene energie.

Wanneer heb ik mijn investering in zonnestroomdelen terugverdiend?

De Zonnestroomdelen verdienen zich terug in 8 tot 12 jaar, afhankelijk van het beleid van de Energiecoöperatie. De Zonnestroomdelen houden dan nog zo’n tien jaar economische waarde.

Hoe verdien ik de Zonnestroomdelen terug?

U krijgt een factuur voor het energieverbruik zoals altijd. Maar de factuur is wel lager. Uw zonnepanelen hebben immers zelf stroom opgewekt, die via de cooperatie wordt verkocht aan het energiebedrijf. Zo verdient u uw investering langzaam maar zeker terug. Omdat de zonnepanelen ook na de terugverdientijd nog een jaar of tien meegaan, wordt het voordeel tegen die tijd natuurlijk groter.

Hoe wordt de door mijn panelen opgewekte stroom verrekend?

Energiecoöperatie DE Ramplaan heeft afspraken gemaakt met Qurrent, een zogenaamde projectverantwoordelijke (pv). Dit is een vergunning houdend energiebedrijf dat bereid is om zonnestroom van de Fablohal te verrekenen met de energie die elk van de leden van de coöperatie het jaar door gebruikt. Dit heet ‘salderen’. Qurrent zorgt er dus voor dat, wanneer de zon niet schijnt, wij toch voldoende stroom krijgen en dat het overschot aan duurzame stroom op de markt wordt verkocht. Qurrent neemt tevens veel van de administratieve rompslomp uit handen.

Kan ik met de opbrengst van mijn zonnestroomdelen mijn maandbedrag verlagen?

Het is mogelijk om met de verwachte opbrengst van uw zonnestroomdelen het maandbedrag dat u aan Qurrent betaalt te verlagen. Dat doet u als volgt:

  1. Check eerst uw jaarrekening. Vul vervolgens uw jaarlijks verbruik en het aantal zonnestroomdelen in op de Jaarrekening Calculator en controleer onderaan wat het aanbevolen voorschotbedrag is.
  2. Neem contact op met Qurrent via 088 777 1200 en geef aan dat u uw maandbedrag wil verlagen.
  3. Hebt u ook nog eigen zonnepanelen? Dan krijgt u een extra korting. Kijk hier hoe u deze korting kunt aanvragen./toggle]

Energieleverancier & energierekening

Als lid van energiecoöperatie ontvangt u stroom die wordt opgewekt door onze eigen zonnecentrale. De stroom moet echter eerst het openbare net op voordat deze bij uw woning kan worden afgeleverd. Dit kan alleen via een ‘normale’ energieaanbieder, zoals Qurrent. Qurrent zorgt onder meer voor de ingewikkelde administratie en garandeert dat u 100% groene stroom als de zon niet schijnt en voor dat deel dat u niet heeft afgedekt met zonnestroomdelen. Kortom: door energie af te nemen bij Qurrent neemt u de eerste belangrijke stap om zelf opgewekte zonnestroom af te nemen.

Waarom is er gekozen Qurrent?

Qurrent levert 100% Nederlandse groene stroom en gas waarvan de CO2-uitstoot volledig wordt gecompenseerd. Qurrent levert deze energie tegen inkoopprijs en rekent alleen een bedrag voor de dienstverlening. De coöperatie heeft met Qurrent afspraken gemaakt waardoor de leden naast de eenmalige actiekorting van 55 euro in het eerste jaar, een extra korting ontvangen van 35 euro in het tweede en in het derde jaar. Deze bedragen gaan er vanuit dat u zowel voor elektriciteit als gas overstapt naar Qurrent. Daarnaast hebt u als lid gratis toegang tot de Qurrent Energie Community. De coöperatie ontvangt van Qurrent per lid een bedrag van 20 euro per jaar. Deze fee is opgebouwd uit een fee van € 10,00 per product (elektriciteit en gas).

Ben ik voordeliger uit bij Qurrent?

Bij Qurrent zult u hoogstwaarschijnlijk minder kwijt zijn dan bij uw huidige aanbieder. Hier kunt u de tarieven vinden en kunt u berekenen wat uw nieuwe maandbedrag gaat worden.

Wat zijn de Actievoorwaarden?

Duurzame Energie Ramplaan heeft samen met Qurrent alle voorwaarden voor u op papier gezet. Klik hier om deze voorwaarden te bekijken.

Hoe stap ik over naar Qurrent?

Overstappen gaat heel eenvoudig. Ga naar deze speciale pagina en druk op de knop Direct overstappen. Vul uw gegevens in en volg de stappen. Qurrent zal binnen 3 dagen een bevestiging sturen van uw nieuwe contract. Uw huidige contract wordt opgezegd en daarbij wordt rekening gehouden met de einddatum zodat een boete wordt voorkomen. Binnen 4 weken is de overstap geregeld en ontvangt u een voorstel voor het nieuwe termijnbedrag. De levering van energie loopt tijdens de overstap gewoon door waardoor u nooit zonder energie komt te zitten.

Moet ik overstappen voor elektriciteit én gas?

In principe is het voldoende om alleen over te stappen voor elektriciteit naar Qurrent. Energiecoöperatie DE Ramplaan moedigt u echter aan om ook voor gas over te stappen. Dit omdat u hoogstwaarschijnlijk minder gaat betalen dan bij uw huidige aanbieder en omdat u hiermee de coöperatie steunt. Als u met alleen elektriciteit overstapt, ontvangt de coöperatie geen 20 euro maar 10 euro per jaar van Qurrent.

Wat als mijn huidige energiecontract nog lang niet is afgelopen?

Qurrent houdt bij het overstappen rekening met de einddatum van uw contract zodat u geen boete ontvangt. Wilt u toch voor deze datum overstappen, dan is het mogelijk dat uw huidige energieleverancier een zogeheten opzegvergoeding in rekening wil brengen. Kijk hier voor meer informatie over deze opzegvergoeding. Het is aan u zelf om te bepalen of u bereid bent deze vergoeding te betalen, bijvoorbeeld omdat u deze ‘boete’ snel terugverdient door de lagere tarieven bij Qurrent. Is het echt niet mogelijk om over te stappen of op dit moment te duur, dan hebt u in ieder geval uiterlijk tot het moment dat onze eigen zonnecentrale stroom gaat leveren. Het zou echter fijn als u zo snel mogelijk kunt overstappen, ook omdat u daarmee ook onze coöperatie financieel ondersteunt.

Wat doe ik als ik al bij Qurrent zit?

Was u al eerder overgestapt naar Qurrent? Geen probleem. Neem even contact op met het serviceteam van Qurrent op 088 – 777 1200 en dan zorgen zij ervoor dat u alsnog van onze aanbieding gebruik kunt maken.

Ik heb al winddelen van Greenchoice. Kan ik meedoen met Zonnestroomdelen als de coöperatie voor een ander energiebedrijf kiest?

Houders van winddelen hebben zich contractueel verplicht bij Greenchoice energie af te nemen. Aangezien de coöperatie heeft gekozen voor een overeenkomst met Qurrent, kunt u niet zowel Zonnestroomdelen van DE Ramplaan als winddelen van Greenchoice hebben.

Op mijn huidige energierekening (Nuon) staat energiebelasting. Blijft dit?

U betaalt nu ongeveer 14 cent energiebelasting en btw (ook over de belasting) per kWh. Voor de door DE Ramplaan opgewekte stroom bedraagt de korting op de energiebelasting 9 cent (plus BTW) per kWh. Waarschijnlijk wordt de energiebelasting voor deelname met zonnestroomdelen in de toekomst helemaal afgeschaft. Bij uw huidige energieaanbieder krijgt u nu GEEN korting op de energiebelasting.

Op mijn huidige energierekening staat een post 'Korting energiebelasting' (of heffingskorting). Is dat hetzelfde als de korting op de energiebelasting voor leden van de nieuwe Energiecoöperatie?

Nee. De zogenaamde heffingskorting geldt voor iedereen en bedroeg in 2013 € 385,50. Leden van Energiecoöperatie DE Ramplaan krijgen daarbovenop nog een extra korting van 9 ct/kWh (incl. btw).

Hoe gaat dat precies met die korting van 9 ct voor cooperatieleden?

Per 1 januari 2015 komen leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren in aanmerking voor een belastingkorting van 9 cent/kWh op hun gezamenlijk opgewekte hernieuwbare energie. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in een zogenaamde postcoderoos rondom deze productie-installatie wonen. De korting van 9 cent per kWh wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van de leden, tot het eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar).

Risico’s

Wat gebeurt er als de Fablohal failliet gaat?

De firma Thoolen zal DE Ramplaan recht van opstal gaan verlenen voor het dak voor de looptijd van het project. Een volgende eigenaar is hieraan gehouden. Dit is notarieel vastgelegd.

Verhuizen, zonnestroomdelen overdragen, verminderen of verhogen

Ik ga verhuizen, wat gebeurt er met mijn zonnestroomdelen?

Wanneer u naar een andere woning verhuist binnen de zogeheten postcoderoos (postcode: 2015; 2051; 2111; 2014; 2013; 2023) dan kunt u uw zonnestroomdelen ‘meenemen’. U geeft dan een adreswijziging door aan de coöperatie. Verhuist u naar een woning buiten de postcoderoos, dan kunt de zonnestroomdelen overdragen aan de nieuwe eigenaar van uw oude woning of deze aanbieden bij de coöperatie. We nemen dan de zonnestroomdelen van u tegen de op dat moment geldende restwaarde van over op het moment dat iemand van de wachtlijst ze wil hebben. neem voor vragen contact op met de coöperatie.

Ik ga verhuizen naar buiten de postcoderoos en kan mijn zonnestroomdelen niet over doen aan de nieuwe eigenaar. Wat moet ik doen?

Wanneer u naar een andere woning verhuist naar buiten de zogeheten postcoderoos (postcode: 2015; 2051; 2111; 2014; 2013; 2023) en de nieuwe eigenaar wil niet uw zonnestroomdelen overnemen, neem dan even contact op met de coöperatie. Wij kijken dan of iemand op de wachtlijst uw zonnestroomdelen wil overnemen tegen de dan geldende restwaarde.

Ik heb al zonnestroomdelen. Kan ik met extra zonnestroomdelen participeren?

Als u door omstandigheden meer energie bent gaan verbruiken en meer zonnestroomdelen wilt, neem dan dan even contact op met de coöperatie. Wij zetten u voor de het aantal extra zonnestroomdelen op de wachtlijst en nemen contact met u op zodra deze beschikbaar zijn.

Ik heb zonnestroomdelen maar wil het aantal verlagen. Kan dat?

Als u door omstandigheden minder energie bent gaan verbruiken en minder zonnestroomdelen nodig denkt te hebben, neem dan dan even contact op met de coöperatie. Wij kijken dan of iemand op de wachtlijst deze zonnestroomdelen wil overnemen tegen de dan geldende restwaarde.