Staat uw vraag er niet bij? Mail naar energiecooperatie@deramplaan.nl We reageren zo snel mogelijk!
Voordelen & opbrengst
Hoeveel stroom produceert 1 zonnestroomdeel?
Wanneer heb ik mijn investering in zonnestroomdelen terugverdiend?
Met welke levensduur van de zonnepanelen wordt rekening gehouden?
Hoe wordt de door mijn panelen opgewekte stroom verrekend?
Kan ik met de opbrengst van mijn zonnestroomdelen mijn maandbedrag verlagen?
Heeft deelname ook fiscale gevolgen?
In dit overzicht kunt u direct zien wat de boekwaarde van een zonnestroomdeel is bij het begin van een jaar. Dat vermenigvuldigt u met het aantal zonnestroomdelen dat u heeft. Deze waarde geeft u ieder jaar op in Box 3 van de aangifte inkomstenbelasting. Afhankelijk van de hoogte van uw Box 3-vermogen bent u daarover inkomstenbelasting verschuldigd.
Vanaf begin 2024 sturen wij u elk jaar een ‘Waardestaat’ waarop het aantal zonnestroomdelen in uw bezit en de waarde vermeld staat.
Is er een verzekering tegen brand aan de installatie? Van welke energieleverancier kan ik gebruik maken? Hoe wordt de energiebelasting door Greenchoice verrekend? De teruggave van de energiebelasting is gemaximeerd op uw verbruik. Dat is eerlijk, omdat er immers ook alleen energiebelasting wordt betaald over de verbruikte stroom. De leden bij wie bij de teruggave van de energiebelasting blijkt dat dit speelt, worden per e-mail benaderd en gewezen op de mogelijkheid zonnestroomdelen te verkopen. Wanneer het overschot naar verwachting structureel is, dan is dat immers een verstandige optie. Hoe werd de energiebelasting door Qurrent verrekend? In voorgaande jaren werd de energiebelasting gelijk met de eindafrekening verrekend. Op uw energierekening stond hiervoor een aparte pagina “Zonnepark: Zonnepark DE Ramplaan”. Hierop stond de korting op de energiebelasting over de door uw zonnestroomdelen opgewekte stroom vermeld onder “Korting energiebelasting nabijheidstarief”. De term “nabijheidstarief” verwijst naar de “postcoderoosregeling”. Het totale bedrag stond als korting “Zonnepark” vermeld op het totaaloverzicht van de jaarnota op de eerste pagina van uw energierekening. Omdat de Energiecoöperatie DE Ramplaan vanaf september 2018 de energie aan Greenchoice is gaan leveren, heeft Qurrent in maart 2019 de resterende korting over 2018 aan u uitbetaald en u hier met een aparte e-mail onder de titel “Zonnepark” over ingelicht.Energieleverancier & energierekening
Hoe wordt de energieopbrengst van mijn zonnestroomdelen door de coöperatie uitgekeerd?
Mijn slimme meter geeft “0” aan voor de door mijn panelen geleverde zonne-energie. Hoe kan dat?
energiebelastingskorting ze per lid moeten uitkeren.
Meedoen met zonnestroomdelen
Ik wil lid worden van de coöperatie. Wat moet ik doen?
Met hoeveel zonnestroomdelen kan ik partciperen?
Ik ben huurder. Kan ik dan ook meedoen?
Ik heb een bedrijf aan huis. Kan ik meedoen?
Ik woon niet in het Ramplaankwartier. Kan ik wel meedoen?
Kan ik ook meedoen als ik zonnepanelen op mijn eigen dak heb?
Moet ik overstappen voor elektriciteit én gas?
Verhuizen, zonnestroomdelen overdragen, verminderen of verhogen
Ik ga verhuizen, wat gebeurt er met mijn zonnestroomdelen?
Verhuist u naar een woning buiten de postcoderoos dan voldoet u niet langer aan de voorwaarden van een postcoderoosproject en verliest u het recht op korting op de energiebelasting. Daarmee is het financieel minder gunstig om lid te blijven van de coöperatie en kunt u uw delen verkopen.
Na 1 april 2021 mochten we geen nieuwe leden meer aannemen. Dat betekende dat zonnestroomdelen alleen nog verkocht konden worden aan mensen die al lid zijn van onze coöperatie. Dit had te maken met de aanpassing van de postcoderegeling. Inmiddels heeft onze belangenbehartiger ‘Energie Samen’ bij de politiek in Den Haag gelobbyd om een aanpassing van de regeling te realiseren. Dit is gelukt. De staatssecretaris van Financiën heeft met terugwerkende kracht dit teruggedraaid, waardoor we weer nieuwe leden kunnen aannemen. Hierbij de link met meer informatie hierover.
Bij verkoop van zonnestroomdelen dient u contact op te nemen met de secretaris van de coöperatie. Zodra een koper bekend is zal deze een overdrachtsformulier opstellen dat door verkoper getekend dient te worden. Vervolgens zal de koper een ledenovereenkomst ontvangen. In het geval dat de koper een bestaand lid is zal dit een aangepaste ledenovereenkomst zijn. De financiёle transactie is altijd direct tussen koper en verkoper. Zodra beide documenten zijn getekend en de koper heeft bevestigd dat de overdrachtssom is ontvangen, zullen de zonnestroomdelen in de administratie op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet.
Het dividend van de coöperatie en de korting op de energiebelasting zullen aan het einde van het jaar toegerekend worden aan de nieuwe eigenaar. Indien dat bij de verkoop wordt afgesproken kunnen deze voordelen naar rato toegekend worden aan de verkoper.
Ik heb zonnestroomdelen maar ik wil het aantal verhogen. Kan dat?
Ik heb zonnestroomdelen maar ik wil het aantal verlagen. Kan dat?