­
Go to Top

Meer informatie

Energieleverancier

Energiecoöperatie DE Ramplaan heeft afspraken gemaakt met Greenchoice (in de eerste jaren Qurrent). Zij kopen de energie van de coöperatie. De opbrengst die de coöperatie hiermee maakt (na aftrek van kosten) krijgen de leden na het einde van het jaar uitbetaald in de vorm van een winstuitkering. Daarnaast krijgt u vermindering van de energiebelasting tot nihil over de door uw zonnestroomdelen opgewekte energie.

Sinds 2023 hoeven onze leden geen klant meer te zijn van Greenchoice. Wij kunnen de energiebelasting ook terugvragen bij andere energieleveranciers. U mist dan wel de jaarlijkse ledenfee die de coöperatie van Greenchoice krijgt: ca. 25 euro.

Energieleveranciers zijn wettelijk niet verplicht mee te werken aan de teruggave van de energiebelasting en sommige (met name nieuwe kleine) energieleveranciers doen dat ook niet. Wij weten uit eigen ervaring dat ‘United Consumers’, ‘Gewoon Energie’, ‘Zonneplan’, ‘Tibber’, ‘Frank Energie’ en ‘Innova’ niet meewerken. Op de site van ‘HIER opgewekt’ staat een overzicht van energieleveranciers die Nederlandse groene stroom leveren en hier wel aan meewerken. Check dus altijd als u naar een andere energieleverancier wilt overstappen of deze meewerkt aan de verrekening van de energiebelasting in het kader van de postcoderegeling.

Als u klant wil worden van Greenchoice dan kunt u gebruik maken van de  speciale partnerpagina. U krijgt dan een speciaal coöperatietarief en u bent dan direct aangemeld voor de ledenfee die de coöperatie voor elk aangebracht lid krijgt.

Stapt u over naar een andere energieleverancier? Geef dan de naam van deze leverancier, de overstapdatum en uw klantnummer aan ons door. Dat kan gemakkelijk op de volgende manieren:

Verhuizen

Wanneer u naar een andere woning verhuist binnen de postcoderoos (postcode: 2013, 2014, 2015, 2023, 2051; 2111) dan kunt u uw zonnestroomdelen ‘meenemen’. U geeft dan een adreswijziging door aan de coöperatie.

Verhuist u naar een woning buiten de postcoderoos dan voldoet u niet langer aan de voorwaarden van een postcoderoosproject en verliest u het recht op korting op de energiebelasting. Daarmee is het financieel minder gunstig om lid te blijven van de coöperatie en kunt u uw delen verkopen.

Bij verkoop van zonnestroomdelen dient u contact op te nemen met de secretaris van de coöperatie. Zodra een koper bekend is zal deze een overdrachtsformulier opstellen dat door verkoper getekend dient te worden. Vervolgens zal de koper een ledenovereenkomst ontvangen. In het geval dat de koper een bestaand lid is zal dit een aangepaste ledenovereenkomst zijn. De financiёle transactie is altijd direct tussen koper en verkoper. Zodra beide documenten zijn getekend en de koper heeft bevestigd dat de overdrachtssom is ontvangen, zullen de zonnestroomdelen in de administratie op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet.

Het dividend van de coöperatie en de korting op de energiebelasting zullen naar rato worden verdeeld tussen de oude en de nieuwe eigenaar.

Verhogen of verlagen van uw aantal zonnestroomdelen

Als u door omstandigheden meer of minder energie bent gaan verbruiken neem dan contact op met de coöperatie. Als u meer zonnestroomdelen wilt hebben dan zetten wij u voor het aantal extra zonnestroomdelen op de wachtlijst en nemen contact met u op zodra deze beschikbaar zijn. Als u minder energie bent gaan verbruiken en minder zonnestroomdelen nodig denkt te hebben, dan kijken wij of iemand op de wachtlijst deze zonnestroomdelen wil overnemen tegen de dan geldende restwaarde. Doorverkoop van zonnestroomdelen gebeurt per 1 januari van elk kalenderjaar.

Fiscale gevolgen “Box 3-vermogen”

Deelname aan een postcoderoosproject heeft  fiscale gevolgen. Bij de aangifte inkomstenbelasting dient u de waarde van het economisch verkeer van het lidmaatschap mee te nemen in de rendementsgrondslag voor het inkomen uit sparen en beleggen (“Box 3-vermogen”) onder ‘Overige bezittingen’. Voor de berekening van de waarde in het economisch verkeer per zonnestroomdeel wordt uitgegaan van de totale boekwaarde van de zonnestroominstallatie: dat is de oorspronkelijke aanschafprijs verminderd met de jaarlijkse afschrijving plus het eigen vermogen van de energiecoöperatie. Dit bedrag wordt gedeeld door het aantal zonnestroomdelen (1604). In het begin van het jaar ontvangen de leden een zogenaamde waardestaat met de waarde van uw zonnestroomdelen.

Duurzaamheidslening

Wilt u uw zonnestroomdelen financieren met een duurzaamheidslening van de Gemeente Haarlem?  Ga naar de site van de gemeente Haarlem om informatie over de voorwaarden in te winnen.