Go to Top

Isolatie

Energieverlies

energieverlies

Waar verliest je de meeste energie?

De belangrijkste stap die genomen moet worden bij energiezuinig wonen is het tegengaan van verspilling van energie. Het grootste deel van de woningen in het Ramplaankwartier is gebouwd in de jaren, waarin er voor isolatie andere normen waren. Het is dus van groot belang dat inwoners inzicht krijgen in de mate van isolatie van de woning. Als je minder warmte verliest, heb je minder energie nodig. Zo simpel is het. Daarom is isolatie van je woning altijd een slimme keus. Dat scheelt niet alleen in je energierekening, maar levert ook meer comfort. Warme voeten door minder koudestraling van de muren!

Wat kun je doen als je overweegt je huis te isoleren?

  • Laat een warmtescan van je huis maken. Een warmtescan is een infrarood-foto die direct laat zien waar de warmte-lekken zitten in uw gevel. Dit kan zijn langs ramen en deuren, door slecht of niet geïsoleerde spouwmuren, daken en vloeren of door enkel glas. Zit er veel geel, oranje en rood in uw warmtescan, dan kunt u uw huis verbeteren door energiebesparende maatregelen te nemen. Kijk hier en meldt je aan.
  • Steeds meer wijkbewoners hebben de vloer, het dak of de muren van hun woning geisoleerd. Vraag naar hun ervaring. Weet je geen voorbeeld in de buurt? Stuur een mailtje naar stichting@deramplaan.nl en wij helpen je verder.
  • Woon een van de DE cafe’s bij. Deze gingen al specifiek over Isolatie. DE cafe 29 oktober en DE Cafe 28 mei
  • Trek op met meerdere bewoners tegelijk. Aanbieders van isolatiewerkzaamheden bieden vaak een groepskorting. In 2012 deden 35 woningeigenaren in de wijk mee aan een groepsactie spouwmuurisolatie door Nuon en Koston. Ook nu zijn er vele initiatieven, waaronder ook isolatie gerelateerd, tot collectieve inkoop. Ook hier kan de stichting DE Ramplaan je van meer informatie voorzien.
  • Steek je licht op bij een van de Haarlemse Energiepioniers

Weet jij hoe je energieneutraal kunt (ver)bouwen en wil je je ervaring doorgeven?

Geef je rondleidingen in je eigen energie neutrale huis? DIY filmpjes, boeken of vaardigheden om te delen?  Plaats  je aanbod online op het Kennisplein. Deel je kennis en inspireer andere energiepioniers! Zelf een cursus, workshop of lezing geven of volgen? Kijk dan ook op het Kennisplein!

 Hoe kun je nog meer energie besparen?

Kijk op www.degroenemug.nl, de website van de gemeente Haarlem voor een energieneutrale gemeente. Of op www.milieucentraal.nl