Go to Top

Zonnepanelen op eigen dak

IMG_6265-gemiddeld

Zonnepanelen op woningen in het Ramplaankwartier geven een uitstekend rendement, qua stroom maar ook financieel.

Het principe van zonnepanelen is eenvoudig. De geproduceerde elektriciteit wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnet. Dat gebeurt via een omvormer, die van gelijkstroom wisselstroom maakt. Wat je niet gebruikt, gaat door naar het energiebedrijf. Wat je opneemt en terug levert aan het elektriciteitsnet, wordt door de netbeheerder verrekend. Dat heet salderen.

Als je een oude elektriciteitsmeter hebt kun je goed zien wanneer je in huis minder gebruikt dan de zonnepanelen op dat moment produceren: het wieltje draait de andere kant op!

 

Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

In onze wijk vrijwel alle daken. Omdat Haarlem aan de kust ligt, schijnt de zon er relatief vaak. Zonnepanelen in onze wijk produceren 20 procent meer stroom dan zonnepanelen in Nijmegen. Daarom zijn ook daken die oost-west zijn georiënteerd geschikt.

Wat kosten zonnepanelen?

Neem het voorbeeld van zes zonnepanelen. Die kosten 2.800 tot 3.400 euro, inclusief installatie en benodigdheden. Je kunt gebruik maken van een subsidie van de gemeente Haarlem: in dit geval zou je 330 euro kunnen ontvangen. Als je geld wilt lenen voor zonnepanelen kun je een duurzaamheidslening afsluiten bij de gemeente: de rente daarvoor ligt tussen de 1,2 en 2,5 procent na belasting. Let bovendien op groepsacties.

Als  particulier kun je bovendien de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Afgezet tegen de huidige stroomprijs verdien je de investering terug in 7 tot 11 jaar. Daarna is de geproduceerde elektriciteit gratis. De zonnepanelen gaan 20, 25 of zelfs 30 jaar mee.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Een gemiddeld huishouden heeft 13 tot 18 zonnepanelen nodig. Daarvoor zijn de meeste daken in het Ramplaankwartier echter te klein. Voor de resterende stroombehoefte zou je mee kunnen doen aan het zonne-energieproject op het dak van de Fablohal.