Go to Top

Zelf energie besparen of opwekken

Energie besparen is makkelijk, als u weet waarop u moet letten. Energiebesparing helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. Het is ook goed voor uw portemonnee: u krijgt lagere energiekosten. De energiekosten van een gemiddeld huishouden bedragen netto ruim 1.900 euro per jaar. Minder gas en elektriciteit verbruiken betekent direct geld besparen.

Inzicht in hoe uw energierekening scoort ten opzicht van gelijkwaardige huishoudens en huizen? Doe de check via de site van Milieucentraal.

Activiteiten in de wijk

De Stichting DE Ramplaan initieert en ondersteunt initiatieven ter bevordering van energiebesparing. En het leuke is dat u, door hier aan mee te doen, tegelijk andere buurtbewoners leert kennen.

Opgewekte Woning Club (OWC)

een workshop-achtig traject – waarbinnen teams van wijkbewoners met elkaar gaan kijken wat ze kunnen doen om binnen hun woning energie te besparen. Van meten wat het sluipverbruik in je huis is, tot en met een bezoek van ‘de huizendokter, die een op maat gemaakt advies levert voor uw huis. Zie hier voor informatie over de OWC van 2015. Ook in 2016 wordt een OWC traject gestart.

Energybattle

Wat is er leuker dan kinderen bewust te maken van duurzaamheid en de noodzaak daarvan? Dat is precies de aanleiding geweest om samen met de gemeente actief de Beatrixschool te gaan betrekken bij de Energy Battle van het klimaat verbond. Hoe dat is verlopen leest u hier.

DE Cafe

DE cafe logo

DE cafe logo

3 à 4 Keer per jaar organiseert de Stichting DE Ramplaan een DE cafe. Dat is een combinatie van informatie en gezelligheid. Vaak zijn het besparingsgerelateerde onderwerpen, maar dat is niet altijd zo. Hier vind u informatie over de al georganiseerde DE Cafe’s.

 

Repaircafe

Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Stichting DE Ramplaan is een nauwe samenwerking aangegaan met Duurzaam Overveen aangaande het meeliften op de organisatie van de Repaircafe’s, dat zij al sinds januari 2015 organiseren.

Tussen 13.00 en 16.00 uur, op meerdere zaterdagen in het jaar, staan in gebouw Tinholt van Buurtvereniging Overveen aan de Vrijburglaan 17, diverse vaklieden klaar en draait het allemaal om repareren. Elektriciens, naaisters en een fietsenmaker helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis allerhande kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, willen Duurzaam Overveen en Stichting DeRamplaan bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt. Repareren bespaart ook geld en kostbare grondstoffen, en draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

Zelf energie opwekken

DE Ramplaan stimuleert u om minder energie te verbruiken en moedigt u aan om zelf uw energie op te wekken. Dat gaat eenvoudiger dan u misschien denkt. Op dit moment kan dit op de volgende manieren:

  • via zon
  • via wind
  • via warmte
  • via biogas

Het zelf opwekken van energie met behulp van de zon is verreweg het eenvoudigst. Bovendien is er in Haarlem een subsidie beschikbaar waarmee dit kostentechnisch ook aantrekkelijk is. Kijk op de website van de Gemeente Haarlem voor de mogelijkheden.

Elektriciteit terugleveren

Huishoudens en bedrijven die zelf hun elektriciteit opwekken, produceren soms meer energie dan ze kunnen gebruiken. De elektriciteit die overblijft, leveren ze terug aan het elektriciteitsnet. De meter loopt dan terug, of een slimme meter zorgt voor verrekening. Zo kunnen huishoudens en bedrijven per jaar tot 5.000 kWh (kilowattuur) van hun eigen gebruik verrekenen met hun jaarnota.