Go to Top

Veelgestelde vragen over SpaarGas

Staat uw vraag er niet bij? Mail naar info@spaargas.nu We reageren zo snel mogelijk!

Waarom start DE Ramplaan met SpaarGas?

Het aardgas raakt in Nederland een keer op. Maar willen we alles wel op maken? In Groningen hebben ze veel last van aardbevingen en wordt de aardgaswinning teruggeschroefd. Ook willen we liever niet afhankelijk zijn van gas uit landen zoals Rusland. Daarnaast is de verwachting dat de gasprijs fors kan gaan stijgen de komende jaren.

Omdat de kosten voor aardgas het grootste deel vormen van onze energierekening, en omdat we uiteindelijk toch van het gas af willen, is het slim om nu al naar alternatieven voor aardgas te kijken.

En uiteraard – last but not least – maken we ons druk om de opwarming van de aarde. We willen graag ons steentje bijdragen aan verbetering van het klimaat en we willen goed voor onze mooie planeet zorgen. Nederland heeft zich aangesloten bij het klimaatakkoord van Parijs en de gemeente Haarlem heeft een ambitieus klimaatbeleid. Onze SpaarGas-zoektocht sluit daar mooi op aan. 

Betekent dit dat straks ongevraagd mijn gas wordt afgesloten?

Nee, SpaarGas is er niet uit om uw gasaansluiting te verwijderen. Wel willen we proberen om het energieverbruik in onze wijk terug te brengen en zoeken we naar schonere alternatieve energiebronnen.

Kan ik straks niet meer op gas koken?

Geen zorgen: de gasleidingen in de wijk blijven nog decennia liggen. Als je met overstapt naar aardgasloze installaties, kun je toch op (groen-)gas blijven koken. 

Ik heb een huurwoning, kan ik ook meedoen?

Jazeker, huurhuizen kunnen ook meedoen aan SpaarGas. Bijvoorbeeld omdat een huurder een warmtepomp kan huren. Of omdat we, mede namens de huurder, de verhuurder een interessant advies kunnen geven.

Kunnen we SpaarGas combineren met economisch voordeel?

We streven naar lagere maandlasten
* Bijvoorbeeld door investeringen te betalen uit besparingen op de maandlasten
* Bijvoorbeeld door nieuwe technieken af te zetten tegen de verwachte hogere gasprijs in de nabije toekomst
* Bijvoorbeeld door het voordeel van het collectief te doen vs individueel

Je huis wordt meer waard
* Energielabel verbetering dankzij aanpassingen
* Door er vroeg bij te zijn, liften we mogelijk mee met innovatiesubsidies

Mogelijk levert dit ook nog een lagere hypotheekrente op, vanwege een beter energielabel

Kunnen we SpaarGas combineren met gezonder wonen en meer comfort?

Jazeker! Vloerisolatie en eventueel vloerverwarming levert warme voeten. We streven naar grondige isolatie, mét betere ventilatie en dus voldoende frisse lucht en minder vocht in huis.
Goede isolatie leidt ook tot minder herrie in huis.

Waarom draagt SpaarGas bij aan 'schoon en duurzaam'?

Het hoofddoel van SpaarGas is om bij te dragen aan schonere lucht en duurzaamheid en minder belasting van het klimaat.
Maak je huis future fit, zodat we in onze wijk op tijd voorbereid zijn op een duurzame toekomst, op basis van hernieuwbare energie.

Hoe biedt SpaarGas aan de ene kant 'Ownership' en aan de andere kant 'Ontzorgen'?

Deelname aan SpaarGas geeft meer eigen zeggenschap over de naderende transitie, dan als je afwacht tot de transitie een verplichting is in 2050. Tegen die tijd heb je dus geen keuze meer of en hoe. Nu juist wel!
Tegelijkertijd willen we mensen die geen tijd, energie of zin hebben om deze ‘Ownership’ te hebben, wel betrekken in het proces door ze te Ontzorgen.

Hoe maken we SpaarGas 'samen en voor iedereen?'

Voor elke straat zoeken we een SpaarGas-straatcoach, die z’n straat helpt bij het invullen van je Online SpaarGas-huisdossier.
Ook nodigen we iedereen uit om mee te doen met het Energietechnieken-team of het Communicatie-team.
Zo krijgt iedereen de kans om actief betrokken te zijn en willen we iedereen de kans geven om mee te doen.
We wonen in een wijk die voorop loopt en wil blijven wonen qua duurzaamheid. Met SpaarGas willen we we de rest van Haarlem en NL inspireren.
Waar we ook mensen betrekken in het project die weinig middelen, tijd, energie of kennis hebben.

Ik woon buiten het Ramplaankwartier. Kan ik meedoen met SpaarGas?

De komende tijd richten we ons met SpaarGas eerst alleen op het Ramplaankwartier. U kunt wel alvast HIER aangeven dat u op de hoogte wilt blijven. Zodra we een paar stappen verder zijn, zullen we in aangrenzende wijken de interesse peilen.

Wat moet ik doen als ik nu mijn cv-ketel moet vervangen?

De kans is groot dat je ketel eerder moet worden vervangen dan dat je huis aardgasvrij is. Welke ketel kun je dan het beste kiezen? Bekijk hier de mogelijkheden.