Go to Top

Nieuwe cv-ketel? Ontdek wat je moet kiezen!

Je huis is nog niet aardgasvrij, maar je ketel moet al wel worden vervangen. Wat kun je het beste kiezen? Gewoon een nieuwe aardgasketel of zijn er duurzamere alternatieven? SpaarGas helpt je op weg!

Dikke kans dat je cv-ketel al op is voordat je huis van het aardgas gaat. Welke nieuwe ketel moet je dan kiezen? Kun je het beste meteen ‘all electric’ gaan of moet je kijken naar bijvoorbeeld een warmtepomp? SpaarGas helpt je door de twee meest voorkomende scenario’s te schetsen en je een richtlijn te geven.

Scenario 1: Je woning is al redelijk of goed geïsoleerd

Is jouw woning al geïsoleerd, bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie, dubbelglas, vloer- en dakisolatie? En heb je ook al zogeheten lage temperatuur radiatoren? Dan is een warmtepomp een interessante optie. Er zijn twee varianten:

  1. Lucht/lucht warmtepomp. Deze unit heeft ook een buitenunit en daarom is het oppassen met eventueel geluid dat wordt veroorzaakt. Er zijn vele fabrikanten van z.g combiwarmtepompen. Hier is een lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie.
  2. Warmtepomp met PVT systeem. Dit is een beetje innovatief maar wordt al wel toegepast. Niet goedkoop, wel uiteindelijk zuiniger en je hebt geen buitenunit nodig. SpaarGas is momenteel bezig om deze te vergelijken. Een voorbeeld vind je hier. Hier vind je de oplossingen van Alius Energy, Energiedak en OptiSolar.

Scenario 2: Je woning is nog niet geïsoleerd

Is je woning nog niet geïsoleerd en heeft deze nog geen lage temperatuur radiatoren? Volledig van het gas af is dan nog niet mogelijk op een energiezuinige manier. Reden hiervoor is dat je heel veel elektriciteit nodig zou hebben om je huis te verwarmen. Er zijn echter mogelijkheden die duurzamer zijn dan een standaard gasketel :

  1. Een ketel i.c.m. zonneboiler. Hierbij kun ongeveer de helft besparen op je energieverbruik voor warm water. Voorwaarde is wel dat je dak geschikt is voor het plaatsen van een zonneboiler. Meer hierover lees je hier.
  2. Een ketel i.c.m. warmtepomp. Dit is de zogeheten hybride warmtepomp oplossing, waarbij de warmtepomp (meestal met buitenunit) ca 60% van de warmte levert en de gasketel –  die er dan nog naast hangt – de rest. dit is een relatief dure oplossing maar er zijn wel subsidies voor. Zie de lijst met subsidiemogelijkheden en warmtepompen die in aanmerking komen.
  3. Een cv-ketel huren. Moet je wel je ketel vervangen maar ben je van plan om binnen een paar jaar je woning te isoleren? Dan kun je overwegen om deze periode te overbruggen door een ketel te huren. Wanneer je woning wordt geïsoleerd kun je deze dan vervangen door bijvoorbeeld een warmtepomp of een andere duurzame oplossing.

N.B. In sommige gevallen worden er opties gesuggereerd op basis van infraroodpanelen en doorstroomapparaten voor tapwater. Deze vragen heel veel elektriciteit, zeker als je een slecht geïsoleerde woning hebt en de ruimtes langdurig verwarmt.

Wat zijn de ontwikkelingen in jouw buurt?

Onderzoek altijd eerst of er in je wijk plannen zijn om van het aardgas af te gaan, en wat daar dan als scenario het beste bij past. Woon je in het Ramplaankwartier? Dan weet je natuurlijk dat wij hard bezig zijn met het onderzoeken wat de meest duurzame en tegelijk haalbare oplossing is.

De haalbaarheidsstudie is in volle gang, maar het lijkt er op dat het meest duurzame scenario uitgaat van een collectieve seizoensopslag en een lokaal warmtenet op lage temperatuur. Een systeem met water water-warmtepomp en PVT-collectoren of gewone zonnecollectoren sluit hier bij aan.

Of een dergelijk collectief systeem financieel haalbaar is, wordt nog onderzocht. Mocht je op de uitkomst van het wijkonderzoek willen wachten en toch met een kapotte ketel zitten, dan is een CV ketel huren misschien geen slecht idee. Als je het nu al ambitieus aan wilt pakken, neem dan contact met ons op, we denken graag mee! Overigens: je huis geschikt maken voor lage temperatuur verwarming (middels isolatie en eventueel LT radiatoren) is altijd een goede stap.