Go to Top

Van het aardgas af… Wat kost dat?

Omdat de gaskraan sneller wordt dichtgedraaid dan gedacht, laait de discussie over aardgasvrij weer op. Maar wat kost dat nou, een woning aardgasvrij maken? Milieudefensie liet onderzoek doen en kwam tot een gemiddelde prijs…

Milieudefensie heeft onlangs door onderzoeker Ecorys laten uitrekenen wat het nu kost voor een gemiddeld huishouden om de gaskraan dicht te draaien. De uitkomst was 18.500 euro waarbij zo’n 6.000 wordt gestoken in een elektrische warmtepomp en 12.500 euro wordt besteed aan isolatie. Het is een flinke som geld waarover niet iedereen zomaar beschikt.

Tempo maken

Aan deze schatting zitten wel wat haken en ogen. Milieudefensie gaat in het scenario ervan uit dat 80% van de huizen in Nederland daadwerkelijk in 2030 daadwerkelijk geen aardgas meer gebruikt. Duurt het langer, dan zal de rekening flink oplopen. Reden om een tandje bij te zetten want met voortzetting van het huidige beleid zal slechts 25% van de woningen in 2030 aardgasvrij zijn.

Meer weten? Lees hier het hele artikel en bekijk het rapport.