Go to Top

4e plaats in landelijke classement van energybattle ronde 2!

Afgelopen vier weken hebben 10 families en de Beatrixschool meegedaan met de Energybattle 2016 van het Klimaatverbond. Met een gemiddelde besparing van rond de 20% op zowel gas als elektra veroverden we een de 4e plek van de 14 deelnemende teams. En daar zijn we best trots op!

Zuinig zijn met energie, dat vindt iedereen wel belangrijk, maar hoe doe je dat dan?

Het kost eigenlijk helemaal niet zoveel moeite, vooral beter opletten op apparaten die standby staan levert al veel op. Daarnaast natuurlijk lichten uitdoen in ruimtes waar je niet bent en de deur dichtdoen, zodat je niet voor de vogeltjes stookt.  De Wattcher – een display die realtime elektraverbruik laat zien – maakt het voor kinderen heel duidelijk dat verschillende apparaten meer of minder energie verbruiken en daardoor gaan ze actief meedoen om energievreters op te sporen. Zo werd pijnlijk duidelijk hoeveel stroom een elektrische vloerverwarming in de badkamer kost. Die uitzetten was verantwoordelijk voor 70% besparing op elektra!

Voor school is het in deze drukke periode lastig om aandacht te besteden aan energieverbruik.  Maar toch is het gelukt om in een aantal klassen kringgesprekken te houden over energiebesparing. Op 8 december is zelfs een speciale ‘warme truiendag’ georganiseerd en ging de verwarming een paar graden lager. En met resultaat!

Er is tijdens de warme truiendag op school ongeveer 80 m3 minder gas en 80KwH minder elektra verbruikt dan op een normale dag.

Even ter vergelijking: een gemiddeld huishouden gebruikt 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit per jaar.

Nu moet natuurlijk voorkomen worden dat alles weer teruggaat naar het oude nu de battle is afgelopen. In de verschillende gezinnen is het zaadje geplant bij de fanatieke jonge energiehelden. Conciërge Ronald – die tijdens de battle heeft gefungeerd als energie coördinator van de school – vond het jammer dat hij zo weinig tijd had om echt wat met de kinderen op school op te pakken. De presentatie van de besparing van de warme truiendag in groep 8A en enthousiast ontvangen.

“We zijn goed bezig met het sluiten van deuren en het uitdoen van het licht. En een warme truiendag mag wel vaker georganiseerd worden, want echt koud was het niet geweest.”