Afgelopen dinsdag 16 december organiseerde Coöperatie Duurzame Energie Ramplaan een speciale informatiebijeenkomst voor aspirant-leden die hadden ingeschreven op zonnestroomdelen. Meer dan 100 zonnestroomdelers waren op deze avond aanwezig.
Terugblik
Het bestuur begon de avond met een terugblik naar 17 april waarop de laatste bijeenkomst was georganiseerd. Sinds die datum is duidelijk geworden dat een dure grootverbruikersaansluiting niet langer nodig is. Tegelijkertijd is ook duidelijk geworden dat een oplossing op een kunststof dak niet meer door zou gaan.
Voor wat betreft de regelgeving is een en ander nog altijd in beweging. Na het negatieve bericht dat zowel inleg als contributie in principe BTW-belast zouden zijn, was er ook positief nieuws. Er wordt gesproken over het verlengen van de looptijd voor de korting op de energiebelasting van 10 naar 15 jaar. Het bestuur is actief betrokken bij lobbywerk in Den Haag om de business case nog gunstiger te maken, maar bij alle berekeningen gaat het bestuur uiteraard uit van de huidige regelgeving. De zonnestroomdelen hebben nu een terugverdientijd van rond de tien jaar. Mochten zich ontwikkelingen voordoen die in ons voordeel zijn, dan kan die terugverdientijd hierdoor korter worden.
Installatie op bitumen dak
De energiecoöperatie was in eerste instantie van plan om de installatie op een nieuwe kunststof dakbedekking te plaatsen dat op de Fablohal zou komen. Afgelopen zomer koos de eigenaar van de Fablohal echter voor een nieuwe bitumen dakbedekking. Een aantal leden wilde dan ook weten of het überhaupt mogelijk is om zonnepanelen op een schuin bitumen dak te plaatsen.
Het bestuur kan deze vraag met een duidelijk ‘ja’ beantwoorden. Zonne-installaties op schuin bitumen daken zijn inmiddels in Nederland (villa- en bedrijfsdaken), België (bedrijfsdaken) en Italië (bedrijfsdaken) gerealiseerd. Leveranciers als Esdec, Solar Century en Sunbeam hebben beproefde bevestigingsoplossingen voor installaties op dit type daken. Grote projecten die hier gebruik van maken zijn o.a. in België bij Laroy Duvo en in Nederland bij Mars uitgerold. Er zijn daarnaast tal van kleinere projecten in België en Nederland die tot zo’n 4 jaar teruggaan. De levensduur van het bitumen komt bovendien overeen met de levensduur van de zonne-installatie.
In de selectieprocedure heeft het bestuur gesproken met 8 partijen die allen een oplossing hebben voor bitumen. Belangrijke selectiecriteria zijn o.a. het hebben van ervaring met grote projecten, solide bevestigingsmethoden, zontechniek en garanties.
Overstappen naar Qurrent
Bij een aantal leden waren ook vragen over het overstappen naar energieleverancier Qurrent. Door toeval heeft Qurrent in onze regio een direct mail actie opgezet waardoor leden opeens een aanbieding kregen om met 200 euro korting over te stappen naar Qurrent, 80 euro voordeliger dan het aanbod van de energiecoöperatie. Het bestuur heeft n.a.v. deze actie afspraken gemaakt met Qurrent.
Bent u al overgestapt?
Neem dan voor 31 december telefonisch (088 – 777 1200) contact op met Qurrent en geef aan dat u als deelnemer van DE Ramplaan ook gebruik wilt maken van de 200 euro retour na het eerste jaar.
Bent u nog niet overgestapt?
Bel Qurrent (088 – 777 1200) voor 31 december, regel uw overstap en geef hierbij aan dat u bent aangesloten bij DE Ramplaan én dat u gebruik wenst te maken van de actie met 200 euro retour.
Bent u benieuwd naar wat u gaat betalen bij Qurrent wanneer straks de zonnecentrale energie gaat leveren? Maak dan gebruik van de Duurzame Energie Ramplaan Jaarrekening Calculator.
Ledenovereenkomst
Over de ledenovereenkomst, het reglement en de term sheet werden verschillende vragen gesteld. Een belangrijke vraag was of het mogelijk was om de ledenovereenkomst op twee namen te zetten zodat – bijvoorbeeld in geval van overlijden – de partner gebruik kan blijven maken van zonnestroomdelen. Dit is mogelijk maar niet noodzakelijk omdat het bestuur een statutenwijziging voor zal stellen waarbij erfgenamen en huisgenoten voorrang krijgen bij het overdragen van Zonnestroomdelen.
Volgende stappen en tijdlijn
De komende weken zal het bestuur onderhandelen met de leverancier van de installatie en afspraken maken met Thoolen over o.a. Recht van Opstal. In de 2e helft van januari organiseren we onze eerste Algemene Ledenvergadering om het reglement, de aanleg van de centrale en de lening van de gemeente te accorderen. Daarnaast vragen we een beschikking aan bij de belastingdienst waarna we opdracht willen geven voor de aanleg van onze gezamenlijke zonnecentrale.