Op een druk bezochte bijeenkomst in de NH Kerk op de Ramplaan is gisteren het startsein gegeven voor het grote zonnestroomproject in de wijk. Op de vraag wie mee gaat doen met ‘zonnestroomdelen’, staken alle aanwezigen hun hand op. Een geweldige start!
Om vijf voor acht luidde de koster de klokken van de inmiddels buiten dienst zijnde kerk aan de rand van de wijk. Het was een warm welkom voor de wijkbewoners waarmee de banken zich vulden. Na jaren van voorbereiding werd het plan voor het grote zonneproject concreet! Op woningen in de wijk liggen op dit moment 360 zonnepanelen. Een Fablodak vol zonnepanelen zou de hoeveelheid zonnestroom in één klap vervijfvoudigen.
Collectief
Op het dak van de Fablohal is plaats voor ongeveer 1.350 zonnepanelen, die elk gemiddeld 225 kWu stroom kunnen leveren. De investering daarvoor moet door wijkbewoners worden opgebracht. Zij kunnen participeren met een ‘zonnestroomdeel’ voor 325 euro per stuk. Elk zonnestroomdeel staat gelijk aan een paneel. Ze worden daarmee automatisch lid van Energiecoöperatie DE Ramplaan, die in de toekomst ook collectief gas en elektriciteit gaat inkopen en de leden daarmee geld bespaart.
Terugverdientijd
Matthijs Hisschemöller, voorzitter van Stichting DE Ramplaan, legde in zijn presentatie uit hoe het project financieel in elkaar steekt en welke mogelijkheden er zijn om de ‘terugverdientijd’ te beperken. Hij onderstreepte dat alle cijfers voorlopig zijn. De komende weken worden de laatste onderhandelingen afgerond met zakelijke partners, zoals energiebedrijven en leveranciers. Alle wijkbewoners meedoen met zonnestroomdelen worden lid van Energiecoöperatie DE Ramplaan. Begin april besluiten de leden van de coöperatie of de investeringen daadwerkelijk worden gedaan.
Bestuursleden gevraagd
Matthijs onderstreepte bovendien het belang van ‘good governance’ en riep mensen op zich te melden als kandidaat bestuurslid voor de nieuwe coöperatie. Dat ontlokte een vraag uit de zaal. ‘Ik heb bewondering voor al het werk dat er verricht is’, zei een van de aanwezigen. ‘Maar het blijft vrijwilligerswerk. Hebt u gedacht aan het reserveren van een bedrag voor een professionele kracht?’ Die discussie speelt inderdaad, bevestigde Matthijs. Een andere bewoner zei ‘voor een consolide leiding graag een hogere contributie te willen betalen.’
CO2-reductie
Andere vragen betroffen de terugverdientijd, het contract bij de eigen energieleverancier (leden moeten overstappen naar de energieleverancier van de coöperatie) en fiscale gevolgen van het meedoen met zonnestroomdelen. Niet iedereen was echter geinteresseerd in cijfers. ‘Ik ben niet zo bezig met die centen’, verklaarde iemand. ‘Cijfers over co2-reductie vind ik veel interessanter’. Haar opmerking lokte een spontaan applaus uit.
Na afloop van de bijeenkomst werden de eerste intekenformulieren ingevuld. De intekentermijn sluit op 22 maart om 24.00 uur. Toen de kerkdeuren om 23.00 uur sloten, waren er al zo’n 35 zonnestroomdelen verkocht.
Klik hier voor de Brochure voor de uitgifte van Zonnestroomdelen.